Зародил се над Стара Загора, а над Ямбол и Елхово височината

...
Зародил се над Стара Загора, а над Ямбол и Елхово височината
Коментари Харесай

Многоклетъчен облак от нахлуващ студен фронт поразил Бургас в събота

Зародил се над Стара Загора, а над Ямбол и Елхово височината му станала 16 км

Гл.ас. доктор Боряна Маркова е прогнозист на времето в Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Завършила е метеорология във Физически факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Потърсихме я за коментар на жестоката стихия в Бургаско тази събота.

- Г-жо Маркова, какво събитие мина през Бургас в събота? Спори се стихия ли е било, вихър ли, или торнадо?

- През региона на Бургас мина един много сериозен мощен купесто-дъждовен облак, който се зароди още над Старозагорско. Максималното му развиване бе сред Ямбол и Елхово. След това стартира последователно да отслабва като мощ, само че въпреки всичко, движейки се и достигайки до Бургас, параметрите му бяха доста съществени. Вследствие на това се получи и шквал. Пострадалите лодки в морето са резултат от мощния вятър, който е обвързван с тази купесто-дъждовна облачност. Преди Бургас е валяла и градушка.

- Какъв е бил размерът на облака?

- При оптималното му развиване – сред Ямбол и Елхово, е бил 16 км по вертикала.

- Това е височината на облака?!

- Да, височината на облака е 16 км.

- В Бургас облакът беше много ниско...

- Вие виждате долната граница. В Бургас обаче височината му отслабна до 12-13 км отвесно развиване.

- А на широчина?

- Хоризонталният му размер бе към 40-50 км в диаметър.

- Това цялото е един облак?!

- Да, това са така наречен многоклетъчни облаци. Т.е. в този облак има няколко центъра. През Бургас мина най-сериозната клетка.

- Какво е неповторимото в тази ситуация? Никой не си спомня такава стихия в Бургаско.

- Възникването на този вид мощни купесто-дъждовни облаци е при добре изразен леден атмосферен фронт. Знаете, че предходните дни беше доста топло. Така бе и в Бургас същия ден. Предстоеше смяна на времето, т.е. приближаваше студена въздушна маса. Когато има едно такова навлизане на леден въздух, се основават извънредно удобни условия за развиване на такава мощна купесто-дъждовна облачност. Тези феномени в България не са изненада и не са необичайност. Просто те се демонстрират на разнообразни места.

- А тогава Национален институт по метеорология и хидрология предвижда ли сходни рискови феномени?

- Да, само че в полза на истината не чакахме да доближат до морския бряг. Просто самият леден атмосферен фронт малко избърза и по тази причина нещата се случиха в този ден. Иначе се очакваше да се случат сред 8 и 12 часа по-късно. То поради това се споделя прогноза, а не диагноза.

- А това, че минава над морето, усилва ли явлението?

- Не, при нашето крайбрежие резултатът не се усилва, тъй като фронтът идва от сушата. Усилване може да има във вътрешността в морето, само че не и по крайбрежието.

- Говори се, че бурята е невиждана. Така ли е?

- Подобно събитие - и то по-сериозно, имаше 2004 година, отново през септември. То обаче бе във Варна. Пак следобедните часове се бе развила мощна купесто-дъждовна облачност. В самия град тогава падна и много сериозна градушка, даже с размери на яйца. Но хората не помнят. В София също имаше градушка през 2014 година, която бе от същия порядък. В Левски също имаше преди 3-4 години – в нощните часове. В Бургас в действителност може би скоро не е имало сходно събитие. Но те се случват на разнообразни места, по друго време.

- Някои споделят – ето, това е поради климатичните промени. Може ли да се направи такава връзка?

- Аз персонално не бих се заела да върша такава връзка. Това са процеси, които се случват. Както обясних, става въпрос за мощна купесто-дъждовна облачност при леден фронт. Виждате по какъв начин температурите по-късно се намалиха. Всичко това ние го следим всяко лято. Ако се разровите в архивите, ще видите, че такива проявления се случват на разнообразни места в страната и никой не се впечатлява, в случай че не му е на главата. Миналата година, да вземем за пример, градушка помля земеделската продукция в Пловдивско. Но надали в Бургас тогава някой толкоз доста се е вълнувал. Т.е. това не е нещо извънредно. Да, в този момент размерите бяха много огромни, а имаше и много сериозна разлика в температурите на двете въздушни маси, които се срещнаха. Затова и се разви такава мощна купесто-дъждовна облачност.

- Размерът на облака не е ли необикновен?

- Той е на границата на необикновеното. По принцип приблизително в България се развиват облаци с размер по вертикала до 14-15 км. По-мощните отиват към 16 км.

- Малко необичайно ми се вижда. 15 км висок облак не е ли доста?

- Вижте, обикновено е, когато приказваме за мощна купесто-дъждовна облачност. Когато е единствено купеста, тя е с по-малки размери. Хората доста постоянно подценяват предизвестията в прогнозите за гръмотевична активност, увеличаване напразно, интензивни краткотрайни превалявания, градушка. Това в този момент в Бургас сте го видели образно.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР